zaterdag 9 maart 2013

Vragen en enkele feiten.


Is , sinds de oprichting van de “ Maatschappij tot Nut van het Algemeen” in 1784,  onze zedelijkheid toegenomen.? Absoluut niet, gegeven de recente misdaadcijfers.

 

Is hij gevaarlijk, die gelooft in wat hij zegt? In ieder geval wel een zieke geest, die iets tot diep in zijn bewustzijn heeft laten doordringen.  Pas zeker op voor deze fanaticus.

 

Weet U dat Nederland toch nog tot de 10 minst corrupte landen in de wereld  gerekend kan worden.

 

Kent U die andere negen landen? Neen? Dat zijn Australië ( hoe bestaat het met al die corrupte sportlui), Singapore, Canada,  Zwitserland, (hoe bestaat het met al dat zwarte geld),

Finland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Nieuw-Zeeland).

 

Zijn kale cijfers, hoeders (lees beschermers), van objectieve waarheden?

Staan “naakte” feiten op zichzelf? Of moeten wij die in een groter verband bezien? Die moeten wij inderdaad in een groter verband zien.

Is een goed debat een feitenrelaas, of is een goed debat er één, die uitdaagt en je om die reden in vervoering weet te brengen?

 

Wist U dat pseudo-patienten , die beweerden dat zij stemmen hoorden, door de officiële psychiatrie als echte schizofrenen werden aangezien?

 

Waarom moet een vrouw sexy zijn, een keukenprinses, slim en ondernemend, humorvol en wereldwijs?

 

Waarom moet een man sexy , een goede minnaar , zelfverzekerd, een keukenmeester, slim, ondernemend, humorvol en wereldwijs zijn?

 

Omdat wij nu eenmaal in ideaalbeelden en romantiek willen blijven geloven, bij zeer veel gebrek aan beter op de eerste plaats ,onszelf net zo lang voor de gek houden tot het moment dat het sprookje weer wordt ingehaald door de werkelijkheid op de tweede plaats en op de derde plaats , maar zeker niet het minste, omdat het kutje en het lulletje nu eenmaal dolgraag afgelikt willen worden.

 

Wordt een steeds meer op marktdenken gericht economisch stelsel, met bijbehorende deregulering en een tekort aan sociale regelgeving, Europa uiteindelijk noodlottig?

 

Wordt de privatiseringswaan, zoals het verkwanselen van onze openbare nutsbedrijven, inclusief totale ontwrichting van zorginstellingen, woningbouw en onderwijs , plus de economisering van arbeid , een reis naar de afgrond?

 

Moet de Eerste Kamer rechtstreeks worden gekozen? Dit antwoord is makkelijk. Ja, natuurlijk. Of helemaal afgeschaft, dat is nog beter.

 

Is deze Eerste Kamer een instituut van bezinning of een politiek lichaam? Ook dit antwoord is makkelijk. Het is een controlerend orgaan, dat tot een politiek lichaam is verworden. Wil de echte leider nu opstaan a.u.b. om aan deze zwaar ongewenste toestand per direct een abrupt einde te maken.

Onze politiek , die toch al niet uitblinkt in daadkracht, wordt aldus onhandelbaar en ons land onregeerbaar.

 

Senator Wiegel hield het referendum tegen (1999)en de senatoren Noten en Ed van Thijn in 2005 de rechtstreeks gekozen burgemeester.

 

Weet U dat wij het ( in de nabije toekomst) moeten hebben van grafeen, schaliegas en algen? En weet U ook, dat zelfs dat wederom tot oorlogsdreigingen zal leiden?

 

Is de drieprocentsnorm heilig? Of doen we er verstandig aan om meer investeringen te plegen ten faveure van met name de werkgelegenheid? Neen, de 3% norm is zeker niet heilig, zoek een middenweg, maar probeer in hemelsnaam een beleidsvisie op de lange termijn te ontwikkelen. Zoek een echte oplossing voor de problematiek en niet een schijnoplossing, zoals veelvuldig en veelal administratief wordt gedaan.

Zinvolle ( en ook onzekere) doelstellingen zijn veel belangrijker dan weliswaar haalbare, doch gluiperige en halfbakken maatstaven.

Wilt U een voorbeeld? De rechter die geen getuigen meer oproept om daardoor meer rechtszaken te kunnen afhandelen.

 

Jan Posch, 9 maart 2013.

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten