vrijdag 29 maart 2013

S.


 
Deze gestoorde boer uit het Friese Oudwoude heeft een zware moord op zijn geweten. Puur en alleen om zijn eigen lustgevoelens en zinnen te bevredigen heeft hij de toevallige voorbijgangster Marianne Vaatstra in een weiland in Veenklooster willen verkrachten. Toen dat arme kind zich hevig verzette, heeft hij alles in het werk gesteld om zijn  zin door te drijven. Onder bedreiging met zijn (later zorgvuldig bewaarde) mes. Na zijn daad, ademde zij nog en heeft hij drie keer haar keel doorgesneden.

 

Pas na deze daad, kwam hij weer tot zichzelf, zo verklaarde hij.

 

Wanneer mensen zich zelf een bepaald doel voor ogen hebben gesteld, zullen zij alles in het werk stellen om dit doel te bereiken. De gestoorde ook, wanneer hij  voor het bereiken van dit doel tot beestachtige daden moet overgaan. Daarom kunnen ideologieën ook zo gevaarlijk zijn, is dynamiek en flexibiliteit vaak een verademing, en lopen er zoveel militairen met een posttraumatisch syndroom rond, en worden er zoveel zelfmoorden onder deze groep gepleegd.

 

Vandaag is tegen deze gestoorde S. 20 jaar cel geëist door het Openbaar Ministerie. Niet 30 jaar, want in 1999 was levenslang nog 20 jaar.

Wanneer je uitgaat van een vervroeging van deze straftijd van vijf jaar, hetgeen iedereen verkrijgt bij goed gedrag, is deze ellendeling over 15 jaar weer gewoon op vrije voeten. Dan loopt hij wellicht weer feestvierend over straat bij gelegenheid, zit weer vooraan in de kerk, of belt hij voor het goede doel bij de familie Vaatstra aan.

 

Wat kost het de samenleving om deze S. 15 jaar lang te vreten te geven en in leven te houden in die ommuurde hotels? De gemeenschap moet er voor opdraaien. De gemeenschap werkt dus feitelijk mee, om deze moordenaar in leven te houden. Daar protesteert niemand tegen. Integendeel, wij met z’n allen willen geen doodstraf, toch?

 

Nee, dat is niet waar. Er zijn een heleboel Nederlanders, die wel voor de doodstraf zijn. Er zou eigenlijk een onderzoek moeten komen , (Maurice de Hond, waar blijf je?) hoe de gemiddelde Nederlander tegen die doodstraf aankijkt en tevens gevraagd moeten worden hoe zij denken over het geval S.

Ik maak me sterk dat de meeste Nederlanders voor doodstraf van S. zijn, waaronder mijn persoon.

 

Daarom stel ik voor om op 30 april aanstaande een schavot in Leeuwarden in te richten ( en tegelijk een T.V. uitzending te laten maken)  voor en van  de kruisiging van S.

 

Ik durf te wedden, dat de kijkcijfers van dat gebeuren, die van de inhuldiging van Prins Pils tot Koning, verre zal overtreffen.

 

 
Jan Posch, 29 maart 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten