donderdag 28 maart 2013

Krijtstreepmaffia en de held Dijsselbloem.


 
Het zal redelijk bekend zijn, dat de arme man weinig tot geen belasting betaalt. Daarvoor verdient (en steelt) hij te weinig.

Minder bekend is dat de rijken ook geen of weinig belasting betalen. Zij hebben de middelen en de kennis in huis om manieren te verzinnen, deze belasting te ontwijken dan wel te ontduiken.

In een aflevering van “Tegenlicht” (VPRO-uitzending) kwam deze materie ter sprake ; het ging over de zogeheten  “ offshore-belastingparadijzen”. Dat wil zeggen dat het geld verplaatst wordt naar het buitenland, waar minder belasting over dat vermogen wordt geheven, dan in het land waar werkelijk de goederen worden geproduceerd.

 

Maar denk niet dat de multinationals dat op eigen houtje kunnen doen. De krijtstreepmaffia is veel omvattender. Het zijn ook de banken, de advocatenkantoren en accountantskantoren, zoals Deloitte, Ernst en Young, KPMG en PricewaterhouseCoopers, die deze zwendel faciliteren en regelen.

 

Bij Pauw en Witteman had Jesse Klaver (kamerlid van Groen-Links) hier een discussie over met een zekere Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie. In deze discussie stelde Kavelaars dat alles op een legale wijze geschiedde. Jesse Klaver stelde daar tegenover dat niet alleen de armen in de ontwikkelingslanden van deze handelswijze de dupe worden, maar dat ook de belastingbetaler in Europa moest opdraaien voor de verliezen in Portugal, Ierland en Griekenland, aangezien deze landen dus zeer hoge belastinginkomsten mislopen door die geslepen en geraffineerde hoge boordencriminaliteit.

 

Jeroen Dijsselbloem onze kersverse Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep wordt tegenwoordig hevig bekritiseerd door zijn opstelling inzake de crisis in Cyprus, wegens zijn stellingname dat  de risico”s moeten liggen daar waar zij thuishoren: de banken/aandeelhouders/grote depositohouders en niet bij de belastingbetaler.

 

Dat mag je natuurlijk niet zeggen in het openbaar. Iedereen die er zo over denkt, maar Jeroen, jongen dat is veel te eerlijk.

Nu kreeg hij alle stront over zich heen van de internationale pers, met name het  uiterst  schijnheilige Britse journaille. En maar mekkeren over blauwdrukken en templates en over onbekwaam gedrag van onze Jeroen.. Gelukkig bleef  die redelijk onverstoorbaar en  flegmatiek  onder deze lawine van beschuldigingen en verdachtmakerij.

 

Wanneer er jaarlijks tot wel 200 miljard! euro vanuit Rusland naar Cyprus stroomt en daar torenhoge spaarrentes te verkrijgen zijn, dan moeten er wel  adders onder het gras zitten. Die spaarders nemen dan een bepaald risico. Niemand die je daarover hoort, tot het moment dat het fout loopt. Dan heb je de poppen aan het dansen in dit klassieke piramidevoorbeeld.

 

Jeroen heeft de Russische roulette een halt toegeroepen. Hij heeft het piratennest ontmanteld.

Hij heeft de witwassers en belastingontduikers  geknipt en geschoren.

 

Jeroen Dijsselbloem verdient een standbeeld  van goud, betaald door  afgeroomd maffia-fortuin.

 

Jan Posch, 28 maart 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten