maandag 11 maart 2013

Voetbalconservatisme


Soms kijk ik op zondagavond tussen  zeven en acht uur naar Studiosport, gepresenteerd door Tom Egbers. Dit programma zou ook “met het bord op schoot” kunnen heten, want zo vertrouwd is het inmiddels geworden.

In dit programma krijgen wij de “Micky Mouse” voetbalcompetitie te zien, want zo zou  je onze nationale voetbalcompetitie met tweederangs voetballers inmiddels wel mogen  noemen, denk ik. Het is om die reden reuze spannend, want niemand steekt er echt bovenuit. De goede voetballers worden immers weggekocht door buitenlandse clubs , meestal volgestopt met grote schulden.

 

In dit programma kun je wekelijks ervaren hoe droevig het (ook) met onze arbitrage is gesteld en wekelijks wordt er een bepaalde club ernstig benadeeld door een blunder van de scheidsrechter. Gelukkig gebeurt het zoveel dat er mogelijk per saldo niemand meer benadeeld wordt, maar dat is een kwestie van statistieken.

 

Maar ook in de internationale wedstrijden worden er vreselijke missers door de arbitrage gepleegd. Zo werd Manchester United in de wedstrijd tegen Real Madrid in de achtste finales van de Kampioensafdeling, onlangs ernstig tekort gedaan doordat de scheidsrechter , een speler van de Engelse club uit het veld stuurde, in de waan dat hij een poging had gedaan iemand ernstig letsel toe te brengen. Niets was minder waar. Het was hooguit een onbesuisde actie, waar hij in dit geval een gele kaart voor zou hebben moeten geven, zeker ook gezien het belang van de wedstrijd.

 

Dat brengt mij op het volgende:

 

1.   Laat moderne hulpmiddelen toe, waardoor het arbitrale trio in de gelegenheid kan worden gesteld om de beelden terug te zien, om zodoende hun strafmaat beter te kunnen bepalen.

2.   Voer een tijdstraf in, in wat voor hoedanigheid dan ook.

3.   Laat de buitenspelregel varen tot het 16- metergebied.

 

 

De amateurvoetbalclubs zijn ook voor een invoering van tijdstraffen, maar de conservatieve voetbalbestuurders zullen er alles aan doen om zo weinig mogelijk aan dit succesnummer, alias geldmonster  te veranderen, bang als zij zijn om minder geld in het laatje te genereren.

 

Toch denk ik dat over 20 jaar de voetbalregels zullen zijn aangepast aan voortschrijdend inzicht, welk inzicht evenwel niet te verwachten zal zijn van lulprogramma’s, zoals Studiovoetbal op zondagavond met een kale miljonair (Geldjack) aan het hoofd van zogenaamde kenners met  uitgestreken geldsmoelen, waarbij de één het nog beter denkt te weten dan de ander, maar waarbij  tegenspraak als vanouds victorie kraait.

 

Jan Posch, 11 maart 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten