zaterdag 26 april 2014

Och, was ik maar gek.

Of had ik maar een behoorlijke afwijking of in ieder geval een slechte jeugd gehad. Dan had ik beroemd kunnen worden of  een belangrijke  politicus kunnen worden of misschien wel president van Amerika of premier van Rusland .

 

Of een wereldberoemde  kunstenaar, zoals een Vincent van Gogh of een Amy Whitehouse.(borderliners).

 

Of  een CEO bij de ABN-Amro,(Rijkman-Groenink) of zijn hulpje (Wilco Jiskoot). Maar helaas, ik ben geen psychopaat.

 

Of  een topsporter , maar ik heb geen last van neuroses.

 

Of een beroemd filosoof die schitterende waarheden weet te vermelden , na afloop van zijn psychose.

 

Bezit jij een meer dan normale machtshonger, dan zal je een grote kans lopen om bijvoorbeeld voorzitter van de plaatselijke schaakclub te worden.

 

 

Hoeveel mensen in Nederland zijn volkomen psychisch gezond?  Ik ken er één die in de bossen tussen Oudega en Oostermeer rondzwerft, en zelfs daaraan schijnt te worden getwijfeld..

 

GELUKKIG MAAR, want dat betekent dat er toch nog grootse daden tot stand zullen worden gebracht.

 

Het schijnt te wemelen van de beroemdheden met een bipolaire stoornis.

 

Over Adolf Hitler hoeven we het niet te hebben. Een borderliner in vol ornaat. (onverantwoorde impulsiviteit, woedeaanvallen, roekeloosheid).

 

Maar wat dacht U van Napoleon?  Pol Pot?  Berlusconi? 

 

Mozart was een autist.  Gesprekken drongen niet tot hem door en hij scheen vaak te miauwen als een kat.

Hoeveel mensen hebben last van manisch gedrag, sterke angsten en fobieen?  Hoeveel mensen durven niet in een lift, vliegtuig of op het ijs? 

 

Ook Winston Churchill, Beethoven, Schumann en Mahler ontspringen de bipolairiteit niet, evenals Poe, Charles Dickens, Hemingway, Frank Sinatra.

 

De lijst schijnt eindeloos te worden, indien je ook de depressiviteit gaat meerekenen. Naar dit huis van duizend kamers kan je er eindeloos veel toe sturen.

 

Wat dacht U van Michael Jackson?  Hij liet stukken van zijn neus wegsnijden en zijn huid bleken, omdat hij niet van zijn eigen lichaam hield, terwijl hij toch, voordat hij in deze waanzin geraakte, een toonbeeld van schoonheid was.

 

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hyperaktieven (ADHDérs) op deze wereld. Zij schijnen tot echte sterren te kunnen uitgroeien. (Paris Hilton, Richard Branton).

En wat dacht U van al die drugsgebruikers en drankverslaafden? Alleen onder invloed komen velen van hen tot creatieve prestaties.

Laten we maar zwijgen over de miljoenen sexverslaafden en gestoorden. Die schijnen moeilijker tot de echte top door te kunnen dringen.

 

De chansonnier Jacques Brel bibberde altijd voor zijn eigen optreden en moest vaak overgeven. (SAD).

 

Hij vond dat volkomen normaal en vond  mensen die dat niet hadden, abnormaal.

 

Ook Stephan Groothuis was zwaar depressief, maar wist desalniettemin Olympisch kampioen op de 1000 meter te worden.

 

En hoeveel schizofrenen zouden er op deze wereld rondlopen, die bewondert worden?

En hoeveel rampen zouden deze op hun geweten hebben en hoeveel onheil, terwijl zij publiekelijk op handen gedragen worden?

 

Neen, het is volkomen normaal dat onze wereld gestoord in elkaar steekt , waar wij dus van alles van kunnen verwachten, inclusief een derde Wereldoorlog.

 

Jan Posch, 26 april 2014.

 

 

 

 

 

1 opmerking: