vrijdag 9 mei 2014

Statement.


De Oostenrijker Tom Neuwirth meende een statement ( uitspraak/bewering) te moeten maken omwille van de vrijheid van andersdenkenden. Dat deed hij als vertegenwoordiger van Oostenrijk tijdens het Eurovision Songfestival in Kopenhagen in Denemarken, bij het zingen van een lied over de verrijzenis van Phoenix uit zijn as,( Rise like A Phoenix)  door zich als vrouw te verkleden.

 

Dat was een moedige daad, die tot doel had om iedereen te accepteren zoals die is, wat hem natuurlijk op bergen kritiek en weerstand kwam te staan en wel met name uit de hoek van behoudend/conservatieve denkers en landen.

 

En daarvan lopen er in deze wereld veel van rond. Vraag dat maar aan Femke Halsema, die een onderzoek deed naar de redenen van het dragen van bedekte kleding van  Islamvrouwen. Daaruit bleek dat deze moslimvrouwen  , naast godsdienstige redenen, dat doen, omdat anders mannen in verleiding zouden kunnen komen! Met name in Saoedi-Arabië schijnt deze denkwijze te floreren. We kunnen deze materie in zes afleveringen van  “sex en zonde” a.s. weken volgen op de kijkbuis.

 

Wanneer ik mij niet vergis is er in Nederland reeds geruime tijd sprake van een verkleed-cultuur. Denk in dit geval eens aan Jurgen Raymann, aan André van Duyn, aan Paul de Leeuw en aan Snip en Snap (Willy Walden en Piet Muyselaar).

 

Maar de actie van Tom wordt door de behoudende krachten gezien als verloederend verschijnsel van fascisten. ( met name door Wit-Rusland).

 

Gelukkig is het een fantastisch lied, gezongen door een ideale combinatie van man en vrouw. Vele Russen zullen jaloers kunnen zijn op zoveel schoonheid.

 

Met Zweden geef ik Tom een zeer goede kans op de eindzege a.s. zaterdag 10 mei 2014 in Kopenhagen, alhoewel ik persoonlijk behoorlijk gecharmeerd was van San Marino, met Rusland, Oekraïne  en Azerbeidsjan als goede outsiders.

 

Daar zal Nederland ( Waylon en Ilse de Lange) het niet van kunnen winnen, maar het is maar de vraag of wij daar rouwig om zullen moeten zijn; immers zo nationalistisch als Rusland en Wit-Rusland zijn wij toch niet?

 

Jan Posch, 9 mei 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten