donderdag 7 juni 2012

Vooruitgangsgeloof.


Zullen wij in het jaar 2112  in een mooiere wereld leven dan nu? Een wonderful life, zoals bezongen door Black?


Neen, helaas. Ik ben en blijf een progressieve realist, die in september van dit jaar geheel tegen zijn gewoonte in een keer op Diederick Samson zal gaan stemmen. Want van de conservatieve hap Rutte, Wilders en Roemer hoeven wij geen enkele heil te verwachten. En van het neo-liberalisme (privatiseringsgolf)  al helemaal niet.


Wel een andere wereld.


Ons leven, zoals wij dat kennen, zal, evenals de afgelopen eeuw, dusdanige grote veranderingen te zien geven, dat wij ons dat leven over een honderd jaar niet meer zouden kunnen voorstellen. Robotten zullen vele taken overnemen,, met name in de gezondheidszorg. Operaties zullen worden uitgevoerd door mechanieken, bestuurd door mensenhanden. Kanker zal bestreden worden via het inspuiten van antikankerstof en mensen zullen omgetoverd worden tot een soort bionisch wezen, ( lenzen, gehoorapparaten, kunstgebit, kunstheupen, kunstknieen, pace-maker, kunstnieren, kunstharten, kunstdarmen), waardoor zij ook gevrijwaard zullen blijven van radio-aktieve stralingen, veroorzaakt door technische apparatuur op allerhande gebieden.



Alles zal nog veel meer gespecialiseerd worden. Ook zal alles veel sterieler, koeler, killer en afstandelijker worden. De rechtspraak zal worden overgenomen door computers, evenals overtredingen digitaal geregistreerd en afgehandeld  gaan worden . Het politie-apparaat (Big-brother) zal enorm toenemen. Alles zal nog veel meer worden geautomatiseerd, gedigitaliseerd en gemechaniseerd.



De premie voor de gezondheidszorg zal inkomensafhankelijk zijn geworden. De verschillen tussen arm en rijk zullen sterk toenemen en onze energiebronnen zullen, behalve uit zonne-energie, biobrandstoffen en windenergie komen uit algen en aanverwante stoffen. Olie en vloeibaar gas zullen specifiek worden ingezet/ Vliegtuigen zullen op zonne-energie vliegen. Auto’s in de binnensteden op elektriciteit, op de hoofdwegen op waterstof, inclusief kilometerheffing en automatische besturing. Het openbaar vervoer zal in omvang toenemen (busvervoer naar de binnensteden) en  het snelle passagierstreinvervoer naar andere landen ook. Steden zullen dus autoluw worden. Op de snelwegen zal er niet sneller gereden mogen gaan worden dan 100 kilometer per uur. Alle wegen zullen gestreept gaan worden.



De wereldpolitiek zal drastisch veranderen. China zal de hoofdmacht worden. Daarnaast zal Rusland een nog grotere wereldspeler worden op grond van zijn rijke energievoorraad. Amerika zal pas na India en Brazilie op de vijfde plaats komen. Net voor Europa, dat een politieke unie zal zijn geworden en een alliantie heeft gesloten met Turkije, de Oekraïne en Wit-Rusland. Engeland, Noorwegen blijven ook dan buiten de unie. De rest is tot de Europese unie toegetreden.


Er is vrij personen en goederenverkeer over de gehele wereld. Iedereen heeft een dubbel paspoort. Een staatspaspoort en een Europees paspoort. Iedereen staat geregistreerd en kan zich identificeren middels een vingerscan.


In de economie zal de nadruk komen te liggen op hoog gespecialiseerde technieken. Elk Europees land  zal technieken ontwikkelen, gericht op  groene energie en  vermindering van CO2 uitstoot . In de landbouw zullen de subsidies verdwijnen en zal grootschaligheid nog meer toenemen, waarbij het verboden is om het milieu te besmetten met schadelijke kunstmeststoffen.


De wetenschap en de techniek zullen gaan opbloeien, middels subsidies aan opleidingen en onderzoek.  Het managersdom zal verdwijnen, ten faveure van de zogenaamde professionals.

De biotechnologie, de hersenwetenschap, de nano-technologie, de chemische technologie ,de biomedische wetenschap en met name de gen-technologie ( stamcelonderzoek) zullen tot grote bloei zijn gekomen.


De misdaad zal enorm toenemen. De gevangenissen zullen een heel belangrijke rol gaan vervullen en zullen gekwalificeerd worden in rangorde. Ieder land zal een hierarchie in het gevangeniswezen  krijgen wat betreft strengheid van gevangenissen. Voor sommige misdaden zal de doodstraf heringevoerd worden.


In de Nederlandse politiek zal er veel gefuseerd worden. Alles zal worden teruggebracht tot een driepartijenstelsel. De Eerste Kamer zal zijn afgeschaft, evenals het Koningshuis. De provinciale staten zullen verdwijnen en de Gemeenten zullen veel meer bevoegdheden verwerven. Om de twee jaar zal er een verkiezing worden gehouden. Dan zullen de Burgemeester en de Minister-President gekozen worden, evenals de Gemeenteraden. Daarnaast zullen de Tweede-Kamerverkiezingen gehouden., waarbij ook een keuze kan worden gemaakt voor een potentiële coalitie, tegelijk zullen er Europese verkiezingen zijn. De echte macht zal, zoals gezegd bij Brussel komen te  liggen. Er is een Europees leger, waarbij  elk land zijn steentje op een specifieke manier bijdraagt.

Er is een gekozen President, en een gekozen Parlement. Die stellen de Minister van Financiën, de Minister van Economische Zaken, de Minister van Vervoer en die van ICT aan.


In het onderwijs zal er een verschuiving plaatsvinden van staatsonderwijs naar particulier onderwijs. Studiebeurzen zullen tot het verleden behoren. Slechts leningen, waarbij de minder bedeelde student een soepeler terugbetalingsregeling zal kunnen krijgen.



Voor iedere Europeaan zal er een vangnet komen voor werkloosheid en ziekte, Het sociale minimum zal ongeveer 1000 euro bedragen, geldig voor twee jaar , met een eventuele verlenging van nog twee jaar. Uitgezonderd zware ziektegevallen, die wel voor blijvende vergoeding in aanmerking zullen blijven komen.



De verzorgingsstaat, zoals wij die nu kennen zal verdwijnen. De ziektekostenpremie zal zoals eerder gezegd inkomensafhankelijk worden. Iedereen kan zich bijverzekeren.



De AOW leeftijd zal worden gelijkgetrokken op 70 jaar, De vlaktaks zal 40% bedragen in ieder Europees land, behalve voor meerverdieners. Er zal een glijdende schaal ingevoerd worden, waarbij degenen met 150.000 euro per jaar 60% gaan betalen. Er zullen euro-obligaties worden uitgegeven, en alle Europese banken zullen onder het beheer vallen van het machtigste Europese lichaam, de ECB. (Europese centrale bank).



De taal Esperanto zal nieuw leven worden ingeblazen. Iedereen zal op school naast zijn moedertaal en Engels , het Esperanto dienen te leren.



Wetenschappers zullen meer internationaal gaan werken. De netwerken zullen op allerhande gebieden gaan bloeien. In de energie-sector zal de kernenergie niet verdwijnen, wel zullen alle nieuwbouwhuizen voorzien worden van zonnepanelen en bedrijven zich gaan verwarmen met aardgaswarmte.


De leeftijd zal omhoog gaan van gemiddeld 80 naar 90 jaar, waarbij de oudere meer zelfstandig zal blijven wonen. De thuiszorg zal toenemen . Alleen de zeer invalide mens zal nog worden opgenomen in een verpleeghuis, die hij dan ook met eigen geld zal moeten betalen, behalve indien hij niets heeft. De eigen bijdrage in de gezondheidszorg zal oplopen tot 1000 euro op jaarbasis. De opvangcentra voor kinderen van werkende ouders zullen geïntegreerd gaan worden binnen de basisscholen.( tegen betaling uiteraard.)


Een mooiere wereld zal het helaas niet worden. Jennifer Lopez zong ooit “If you had my love”, waarbij zij zeer verleidelijke blikken de wereld inwierp. Een mooiere wereld kan het alleen worden, indien wij zouden beseffen, dat  het beter is om aan die verleidelijkheid niet toe te geven en de begeerte de begeerte te laten, maar laat dat nou  voor 99% net een brug te ver zijn.


Jan Posch, 6 juni 2012.
































































Geen opmerkingen:

Een reactie posten