vrijdag 4 mei 2012

Wil de echte gek opstaan?


Is Anders Breivik, die op 22 juli 2011 in Noorwegen 77 mensen  doodschoot, ziek, gek, gestoord, geschift, krankzinnig of volkomen normaal?



Gezond is degene, die zich in een toestand  van welbehagen bevindt aangaande zijn geestelijkheid, lichamelijkheid  en sociale omgeving. Je kan jezelf de vraag stellen, wie er dan nog gezond te noemen is.



Eerst dachten de deskundigen dat hij ziek was en daarna bleek hij toch weer “normaal”.


Kan het misschien zo zijn, dat iemand tijdelijk gestoord of ziek is en daarna weer normaal doet.? Ongetwijfeld.



Is de Taliban ziek, omdat zij moorden plegen in Afghanistan? Is de zelfmoordenaar gestoord of krankzinnig? Waarom vragen wij ons dat eigenlijk nooit openlijk af.?



Was Nelson Mandela normaal, toen hij zich 27 jaar liet opsluiten in een gevangenis.? Ben je normaal wanneer je jezelf  laat doodmartelen ter wille van je principes?



Ben je normaal, wanneer je  moorden op je geweten hebt en jezelf laat kiezen door het volk als president? Ben je normaal, wanneer je de boel oplicht om er zelf beter van te worden?

Is het volk normaal die een moordenaar als president kiest. Is het parlement normaal wanneer die een amnestiewet aanneent ter bescherming van een massamoordenaar. Is  een directeur van een woningstichting geestelijk gezond wanneer die de boel oplicht en aan buitenproportionele zakkenvullerij doet. Was Stalin normaal? Was Hitler normaal, en wat te denken van het volk dat hem koos? Was Clinton normaal, toen hij Monica naaide tijdens zijn ambtsuitoefening? Zijn vrouwen normaal, die zich onder kantoortijd laten naaien door hun baas om hogerop te komen? Zijn zakkenvullers en graaiers ten koste van de gemeenschap normaal?



Zijn criminelen normaal. Is de maffia normaal?



Zijn mensen normaal die lid blijven van een instituut waarbij op grote schaal kinderen verkracht zijn/worden  en ballen zijn verwijderd?



En wat te denken van het Kwaad? Zit dat in onze genen? Het is ongelofelijk maar dat schijnt op waarheid te berusten. Het Kwaad is dus overerfbaar. En hoe zit het met onze hersenstructuren?  Ook daar is vastgesteld dat er gebieden zijn waar het kwaad zit. In de z.g. amyglia ( het gebied van emotionele prikkels) schijnt er weinig activiteit te zijn bij sommige mensen ten opzichte van andere mensen, Empathische gevoelens zijn dan minder of nauwelijks aanwezig. Ook in de prefrontale cortex is er weinig activiteit bij agressieve mannen en in de cortex cingularis anterior (beloning en straf) is er minder activiteit bij psychopaten.

Natuurlijk bestaan er ook omstandigheden die het kwaad voeden en iemand tot razernij kunnen brengen.



Is het normaal, dat wij pijnprikkels tot de dood aan toe blijven geven aan mensen, in opdracht van meerderen?



 Een mogelijk antwoord kan zijn:  Iedereen is zowel gestoord als normaal, gegeven vanuit welke hoek je het wil bekijken. Anders gezegd: Het is volkomen normaal om je geschift te gedragen, zeker in het geval , wanneer je niet gecorrigeerd wordt. Wanneer het enigszins mogelijk is, laten wij onze dierlijke instincten en impulsen de vrije loop. Het is slechts aan de mate van aanpassing te wijten ( door sociale omgevingen) dat wij ons netjes en goed gaan gedragen. Dus, gek zijn of niet , is niet waarover het zou moeten gaan, het zou moeten gaan over de vraag, waarom mensen zich als monsters  gaan gedragen. Dat doen zij dus wanneer zij die kans krijgen. Anders gezegd: iedereen zou zich als een monster gaan gedragen, indien hij daarvoor de kans krijgt. Natuurlijk, de een wat eerder dan de ander, op grond van de hersenstructuren, maar uiteindelijk bezwijken wij allemaal. Hoewel…….. uitzonderingen zullen er ook dan zijn. In het experiment met elektrische schokken door proefpersonen op voordracht van een leider, was er toch een mevrouw, die weigerde om dat werk te doen.

Ook was het opvallend dat deze proefpersonen na het zien van  protesterende anderen, wel veel eerder in protest kwamen. (positief kuddegedrag gingen vertonen) 



Breivik had niet anders verwacht, dan dat hij zijn daad niet zou overleven. Hij was op grond van die gedachte volkomen normaal. Degenen die ziek zijn, zijn onze advocaten, die vrijspraak pleiten voor een moordenaar. Maar dat mag je niet zeggen;  onze maatschappij is ziek. Waren al die miljoenen soldaten gek,  die zich massaal hebben laten neerknallen in al die oorlogen.?



Ben je normaal of gestoord wanneer je tegen je eigen wil  sociaal wenselijk verdrag vertoont?



Is het normaal dat een advocaat vrijspraak eist voor een kinderverkrachter als Robert M., doordat een huiszoeking juridisch gezien niet mocht? Waarom worden in dit onderhavige geval niet gewoon degenen bestraft die het onwettig verkregen bewijs hebben geleverd?



Zijn die advocaten normaal die het opnemen voor bewezen moordverdachten met betrekking tot hun publiekelijke achtervolging?



Is het normaal, dat CDA –ministers 100% draaien van opvatting, indien er een andere coalitie aan de macht is gekomen? Is het niet vreselijk te moeten vaststellen dat principes en geweten bijzaak zijn voor christendemocraten, als de omstandigheden in hun voordeel zijn veranderd?





Wie bepaald eigenlijk wat goed of slecht is? Wat kan en niet kan.



 Grunberg denkt dat moraal  een kwestie is van narcisme, zonder over jezelf te reppen, terwijl anderen vinden dat moraal een kwestie is van machtsuitoefening zonder over macht te reppen.



Moet iemand gestraft worden voor de slechte gevolgen van een daad met goede intenties?



Moet iemand beloond worden voor een daad met slechte bedoelingen, maar met een goede afloop? En dan hebben we het nog niet eens over bedoelingen die goed zijn  in de optiek van de een, en slecht zijn in de optiek van een ander.



Is onze maatschappij eigenlijk wel normaal? Of leven wij in een gestoorde maatschappij?



Er is veel voor te zeggen om onze maatschappij als knettergek te kwalificeren. Eigenlijk is het een wonder en tevens ook opmerkelijk  dat wij nog met begrippen werken als ethiek en moraal. De misdaad is overal. De maffia is al diep in onze zogenaamde geciviliseerde en beschaafde samenlevingen doorgedrongen en geld maakt de dienst uit in de gehele wereld. Geld, seks en macht,  begrippen waar  alles voor moet wijken , en van waaruit alles verklaarbaar wordt.



Mijn stelling is dat wij niet opgewassen zijn tegen al dit kwaad. Zolang de oorlog in de mens zelf zit, zullen wij niet veel anders kunnen doen dan de boel met pappen en nathouden proberen enigszins bij elkaar te houden. Doordat iedereen net doet, alsof het Kwaad niet bestaat door bijvoorbeeld de andere kant op te kijken kunnen wij ons altijd blijven wijsmaken, in een mooie wereld te leven. Dat de maffia ook al in Nederlandse samenleving is doorgedrongen blijven de machthebbers en politici ontkennen. De malafide geldstromen ( drugs, wapens, ontvoeringen, kapingen, diefstal, fraude, zelfverrijkingen, corruptie, machtsmisbruik) blijven een intense  bedreiging vormen voor onze welvaart en wereldvrede.



Hoe ouder ik word, hoe scherper ik de inconsequentie, de valsheid , de  dubbelheid en driedubbelheid van het menselijk zijn en handelen voel, ruik, zie en proef. Een weinig benijdenswaardige positie. Maar er is één schrale troost:  uiteindelijk ben je blij er niet meer bij te hoeven horen.



Jan Posch, 3 mei 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten