maandag 24 november 2014

De paradoxale waarheid.


Dat de Waarheid overal en altijd rondwaart onder ons , moge meer dan duidelijk zijn, ongeacht het slappe geouwehoer over subjectieve waarheden, hetgeen ook waar is, overigens.

 

Dat iedereen, behalve de rechterlijke macht, aan waarheidsvinding doet ( aan filosofie doet dus) is ook een waarheid en dat bewijst o.a. de zaak Marianne Vaatstra. Iedereen wilde deze  waarheid weten en die kregen ze ook nog (bijna) helemaal.

 

“Zie maar eens achter de waarheid te komen” en “de waarheid ligt weer eens diep verborgen”, zijn gevleugelde uitspraken.

 

Maar waarin liggen deze (diepere en verborgen)  waarheden dan (vaak) besloten?

 

In de paradox. In de schijnbare tegenspraak, vaak schitterend weergegeven via het aforisme, zoals: “ Het schaakspel is mooi genoeg om er een heel leven aan te verknoeien”.

 

Het Sinterklaasfeest is in deze een  goed voorbeeld.  De kindertjes worden voorgelogen om ze een prachtig  feest voor te kunnen schotelen. Het is bovendien een uiterst commercieel gebeuren en tegelijk ook een onschuldig kinderfeest. Schijnbaar tegenstrijdig en desalniettemin volkomen waar.

 

Een ander voorbeeld.

 

Jordan Belfort is een zwendelaar, die meer dan 1500 klanten hun vermogen heeft afhandig gemaakt. Een witteboordencrimineel en veroordeeld tot vier jaar cel.

Hij verdomd het om zijn klanten terug te betalen, ondanks zijn verdiende kapitaal via de verkoop van boeken vol flauwekul en onzin en de verkoop van filmrechten ( De wolf van Wallstreet).

Hij is een gewetenloze oplichter van het zuiverste water. Hij verstaat zelfs de kunst om ijskasten aan Eskimo’s te verkopen.

 

Desalniettemin wordt hij op handen gedragen door o.a. het Nederlandse journaille. Vierduizend mensen hebben hem in de RAI staan toejuichen! Op televisie ( Nieuwsuur!) en in de krant (Parool) wordt hij bewierookt.

 

Fascinatie voor de zwendelaar dus, net als de triomftocht van Willem Holleeder ( de neus op de buis) bij College-Tour met Twan Huys in de hoofdrol, alwaar ik reeds eerder over sprak op deze site.

 

Schijnbaar tegenstrijdig dus en toch allebei waar. De vrouwen die nat worden van een huwelijksadvertentie geplaatst door  criminelen, zullen dit herkennen en als ze eerlijk zijn, beamen.

 

Ja, de waarheid ligt vaak besloten in de paradox en dat is eigenlijk ook logisch, want de mens is nu eenmaal een vat vol tegenstrijdigheden, verscheurd door innerlijke twijfels en onderworpen aan een mengsel van haat en liefde.

 

Geen nieuws onder de zon dus. 

 

Jan Posch,  24 november 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten