maandag 12 mei 2014

Uitspraken en vragen.

"Zolang het rendement op kapitaal hoger is dan de economische groei, zullen het inkomen en het vermogen van de rijken sneller groeien dan het inkomen uit arbeid".

Vraag:  van welke Franse econoom is deze uitspraak?

In Amerika schijnt 70% van het totale kapitaal in het bezit te zijn van 10% van de bevolking. ( de helft daarvan schijnt in het bezit te zijn van slechts 1%). 40 % van de bevolking (=middenklasse) bezit 25% en de rest (50%) bezit dus 5%.

De economie schijnt het vermogen te bezitten om steeds grotere hoeveelheden kapitaal in te passen zonder een daling van het rendement.

Deze uitspraak is van Thomas Piketty in zijn boek "Kapitaal in de 21e eeuw". Deze stelling gaat vergezeld met zijn oproep om kapitaal te gaan belasten, teneinde deze groeiende macht van het kapitaal te beteugelen.

Vraag 2:

"Het probleem van de moderne geïndustrialiseerde landbouw is, dat ze de natuur ziet als een tegenstribbelende partner, die je moet bewerken en onderwerpen om er zoveel mogelijk rendement ui te halen". "Voor mij is de aarde een minnares, die je moet koesteren en strelen".

Vraag: van welke Amerikaan is deze uitspraak?

Verder beweert hij dat de landbouwwetenschap de natuur heeft gedegradeerd tot een verzameling chemische processen, die door de mens gestuurd kunnen worden. Hij wil geen kunstmest en pesticiden. De natuur is groter dan wij zijn, zegt hij.

Het probleem van de mens is dat hij verliefd is op geld. Hij denkt dat hij onoverwinnelijk is, dat wat goed is voor business ook goed is voor de natuur.  Verder vindt hij dat Nederland niet in balans is met zijn landbouw en ook kwetsbaar.

Antwoord:

Deze uitspraken zijn van Joel Salatin, de meest innovatieve boer ter wereld.

Vraag 3 :

Wie zei altijd wanneer hem gevraagd werd hoe het ging:  "ik ben blijmoedig op weg naar de afgrond".

Antwoord:  Theo van Gogh.

Vraag 4:

Cynisme- de kroon op onze beschaving- is het diepe besef dat alles volstrekt zinloos is.

Antwoord:  Theodor Holman.


Vraag 5:

"De mens, die schoft, went aan alles".  Wie zei dat?

Antwoord:  Dostojevski


Vraag 6:

Van wie is deze fameuze uitspraak?

"De regering is niet de oplossing van het probleem, de regering is het probleem".

Antwoord:  Ronald Reagan.


Vraag 7:

"Het kwaad zit in de mens, ongeacht religie."

Antwoord:  Asha ten Broeke ( columniste VK)


Vraag 8.

"Ons geheugen is selectief en verwijdert datgene wat ons niet welgevallig en onaangenaam is".


Antwoord:  Gabriel Garcia Marquez. (Colombiaans schrijver).

Vraag 9.

Wie schreef: "Politiek is geen middel om een samenleving een ideologisch doel op te dringen, maar om het besturen van een samenleving mogelijk te maken, rekening houdend met uiteenlopende belangen ter voorkoming van conflicten".

Antwoord:  een mij onbekende Nederlandse journalist.


Vraag 10 .

Wie schreef:  " Media scheppen af en toe ,een amper op feiten gebaseerde werkelijkheid, waarna ze alles op alles zetten ,deze illusie tot waarheid te promoveren ,
volgens de principes van de zichzelf scheppende verwachtingen".

Antwoord:  Bert Wagendorp.


Vraag 11.

Wie zei:  "de media hebben veel aandacht voor spelletjes, peilingen en vorm, en weinig voor waar het werkelijk om draait, namelijk de inhoud".

Antwoord:   Diederik Samson.


Vraag 12:

Wie beweerde dat er slechts via revolutionaire ontwikkelingen iets aan de oplossing van het klimaatprobleem kan worden gedaan?

Antwoord:  Naomi Klein.








Jan Posch, 12/20 mei 2014.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten