zondag 26 januari 2014

Over wetenschap en technologie.


Ook de wetenschap heeft inmiddels zijn magie verloren en is inmiddels ontmaskerd.  Helaas. Plagiaat en hoeveelheid publicaties zijn , uitzonderingen daargelaten, de sleutel  geworden voor het openen van bekendheid , roem en eer.

 

Terwijl doel van de wetenschap niet het aantal te publiceren publicaties zou moeten zijn , maar het leveren van inzicht in de geheimen van onze gecompliceerde wereld.

 

Onderzoekers moeten  vrijheid, tijd en geld  krijgen om hun wetenschappelijke arbeid te kunnen uitvoeren. Zij moeten intrinsiek gemotiveerd zijn om  waarachtigheid op het spoor te willen en kunnen komen. De wil om te weten, en zoeken naar nieuwe kennis moet centraal staan, waarbij nieuwsgierigheid en passie de  leidraad vormen..

 

Wetenschappelijke  resultaten komen niet zomaar. Zij vereisen veel energie, doorzettingsvermogen en  wilskracht, waardoor, mede via een dosis  geluk en  toeval, mogelijk succes in het verschiet zou kunnen liggen.  Lang niet alles zal lukken. Maar doorzettingsvermogen, tijd, durf en vertrouwen zijn absolute voorwaarden om tot vooruitgang te kunnen komen. Maar doorbraken zijn niet te voorspellen. Ook objectiviteit en oprechtheid naar jezelf spelen in de zuivere  geestesgesteldheid een zeer voorname rol, want het is oh zo verleidelijk om je onderzochte resultaten van je zoekopdracht  naar je eigen hypotheses (vooronderstellingen) te willen gaan opportuneren..

 

We zouden onze wetenschappelijke vooruitgangsdenkers,  vernieuwers en ontwikkelaars  eigenlijk moeten koesteren. Het gaat immers om vernieuwing , innovatie, en vooruitgang. Met name de genrevolutie (biotechnologie) en moleculaire biologie staan aan de vooravond van wetenschappelijke doorbraken.

 

Tijdens de Industriële Revolutie heeft de mens zijn  arbeidskracht voor een groot gedeelte kunnen overdragen aan de machine, ook wel  Eerste Machinetijdperk genoemd. Via massaproductie aan de lopende band kreeg hij het een stuk makkelijker.

 

Maar het Tweede Machinetijdperk, die van het internet op het wereldwijde netwerk , digitale verbondenheid, automatisering, is van een nog grotere betekenis. Mondialisering en globalisering leiden onontkoombaar tot een  kleinere wereld , waarbij bekendheid en kennisuitwisseling met collega’s veel duidelijker en nadrukkelijker tot hun recht komen.

 

De supercomputer zal steeds meer taken van de mens gaan overnemen. Kunstmatige intelligentie zal vele taken van de mens gaan vervangen. Nu al verslaat hij de wereldkampioen schaken. Maar ook verslaat hij de expert in  kennisquizzen. Hij zal ook een grote rol  gaan spelen in de geneeskunde, niet alleen in uitvoerende zin , maar vooral ook in adviserende zin. 

 

Ook in de rechtspraak zal hij een grote rol gaan vervullen; het zal nog wel even duren, maar over pakweg 20 jaar, zullen de gegevens in de computer gestopt worden en daar zullen algemeen geaccepteerde oordelen uitrollen. 

 

De technologie zal onherroepelijk gaan zegevieren. De mens doet er alles aan om zijn stempel op dit leven te willen blijven drukken., maar zal op den duur toch aan het kortste eind trekken. Het is onontkoombaar dat wij  met hulpmiddelen en chips geïmplanteerd zullen gaan worden, vooral ook in ons hoofd, waardoor die 2 miljoen verslaafden in ons land  een beter leven zullen kunnen gaan leiden.

Robotisme zal m.i. beperkt blijven tot specifieke taken, zoals grasmaaien en stofzuigen en  fabrieksgerelateerde arbeidstaken.

 

 

Neen, de mens zal zelf  een soortement robot worden, hij zal  God definitief achter zich laten door grotere kennis en zal langzamerhand veranderen in een bionisch cyborgwezen, dat steeds meer chip-implantaties zal krijgen, aanvankelijk op vrijwillige basis en medische redenen, maar later ook voor wetenschappelijke doeleinden, totdat er bij toeval een wonderlijke verbetering in intelligentie optreedt, waardoor hij niet alleen in adviserende zin , maar ook in genetisch opzicht zal veranderen. Helaas is het niet zo dat deze technologische veranderingen borg zullen staan voor een herverdeling van inkomens.  Ook dan zal 10% van de wereldbevolking 86% van het inkomen bezitten en de armste 70% slechts drie procent van het (wereld) inkomen. ( 1% heeft bijna de helft van het wereldinkomen).

 

Ook zullen chips op micro-nano-nivo in onze cellen aangebracht worden en verbonden worden met onze hersenen via andere ingeplante chips. Alle gegevens over ons lichaam zullen dan uitgelezen kunnen worden via bijvoorbeeld een horloge aan de pols.

 

Jan Posch, 18 januari 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten