zaterdag 27 april 2013

Brief aan Thea uit Drente.

Zet je een advertentie, waarin je een lieftallige vrouw zoekt, die  ook nog eens van waarheidsliefde houdt, dan vraag je eigenlijk om water te willen zien branden.

 
Het is meerwaarde, Thea. Iemand die zich  niet goed voelt ,  of energie tekort komt ,doet  het niet. Ook moet je jezelf  aangesproken voelen, met name  op het gebied van ethiek en rechtvaardigheid.

 

Het is tevens een soort loutering/catharsis van je eigen ziel;  om die schoon en zuiver te kunnen houden. Een overeind blijven in plaats van meegezogen worden naar beneden.

 

Het is tevens een fraaie uitlaatklep om je frustraties en inzichten te kunnen etaleren.

 

Wie voor de waarheid gaat, doet een poging boven zichzelf uit te stijgen. Vergelijk het met goede kunst, waar het ook gaat om een andere kijk op de gewone banale en triviale /basale zaken.

 

 

Het is inderdaad niets voor vrouwen, zij moeten daar in principe niets van hebben. Vrouwen willen op een charmante en hoffelijke manier voor de gek gehouden worden. Dan doen ze alles voor je. Zij willen aandacht en emotie en hebben heel weinig met  waarheid en wetenschap. Die vrouwen die dat wel hebben zijn meestal manwijven.

 

Niemand wil ontmystificeerd worden. Iedereen wil zo lang mogelijk in sprookjes blijven geloven. Op het moment dat ik je mijn weblogadres gaf, was de mythe alweer verdwenen, nog voor hij tot bloei kon komen.

 

Je had het over de doodstraf van Jasper S. Ik was daar voor.  Jij was daar tegen. Waarom ben jij daar eigenlijk op tegen.  Besef je wel, dat  sommigen van deze gestoorden zelf vinden dat zij deze verdienen? En bovendien had ik het over een specifiek geval en niet over de doodstraf in het algemeen.

 

Wanneer je echt sterk in je schoenen staat, zoek je geen partner via het internet , maar ben je  tevreden met jezelf. Daar hebben de meesten al grote moeite mee.

 

Hoeveel gestoorden zouden er op het internet zitten, die een partner zoeken? Zelf vermoed ik 50%.

 

Dit bestaan heeft diverse werkelijkheden. Die, waarin we leven is de middelmatige, de zichtbare, waarin we alles doen om te overleven. Maar er bestaan ook lagere en hogere werkelijkheden. Zelf onderscheid ik er vijf. Het zoeken naar de waarheid acht ik de hoogste vorm van werkelijkheid. Het vinden van een partner om jezelf aan te vullen, de middelste, en het vinden van een partner om jezelf te kunnen ledigen , als de laagste.

 

Gek dat je niet een filosofische beschouwing hebt gelezen, gek dat je zo snel je mening klaar had voor een project van zeven jaar.

 

Zie je dan niet, dat iemand ook op een andere manier gereageerd zou kunnen hebben? Op wel duizenden manieren eigenlijk, bijvoorbeeld in de trant van….”zo , dat is me een stukje werk geweest”.

Voorspelbaar is de basale reactie over pessimisme. Dat is een standaardreactie.

Wie was er hier nu optimistisch en wie pessimistisch. Moet je Grunberg eens horen preken over optimistische lui. Je bent optimistisch om ronduit over onrecht te spreken Je bent pessimistisch om dat niet te doen.

Dit onderwerp is de tragiek bij uitstek van ons bestaan, niet die van mij alleen maar van iedereen.

Degenen die hun nek willen/durven  uitsteken en zichzelf kwetsbaar op durven te stellen zijn het mikpunt van spot en hoon. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd ook zo blijven.

 

Het hele verhaal komt er eigenlijk op neer, dat er sprake is van twee grootheden, die ver van elkaar staan. In feite zou de filosoof/schrijver zich niet moeten verlagen tot het treden naar beneden. Wanneer hij consequent is, blijft hij blijmoedig vanaf zijn, met veel moeite veroverde, heuvel naar beneden kijken om te zien  hoe de mierenhopen hun stofnesten opwerpen.

Daalt hij wel af naar beneden, en begeeft hij zich ook in en tussen de dolenden, dan toont ook hij zijn zwakte en laat zien nog lang niet  daar te zijn, waar hij diep in zijn hart wel zou willen zijn:  namelijk het huis dat onschendbaar is voor ellende, bedrog en voosheid.

 

Met een vriendelijke groet en veel succes bij het vinden van een partner via internet.

 

Janneman,  27 april 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten