donderdag 6 september 2012

Europa.


Zij werd door Oppergod Zeus ontvoerd , die zich vermomde als een witte stier en haar verleidde om op zijn rug plaats te nemen. Hij ontvoerde haar van het vasteland via zee naar Kreta om daar met haar zijn liefdeslust te bedrijven.

 
Haar lot is beangstigend voor veel Nederlanders, waaronder ene Geert Wilders.

 
Maar zij vergeten dat vrijwel iedere vrouw dat lot te wachten staat, dat wil zeggen dat zij doorboord worden om daarna volgespoten te  worden met vreemd zaad, waardoor de mensheid onuitroeibaar blijft.

 
Angst is een slechte raadgever en zeker in onzekere tijden. Vernieuwing moet dan een pas op de plaats maken en behoudendheid maakt furore.

 
Natuurlijk had het verdrag van Maastricht strafregels moeten bevatten ten aanzien van landen die zich niet aan de begrotingseisen zouden houden. Maar dat is achterwege gebleken, waarschijnlijk om de invoering van de gemeenschappelijke munt niet in gevaar te brengen in combinatie met de (verkeerde) gedachte dat het allemaal zo’n vaart niet zou lopen.

 
Wij plukken daar nu de wrange vruchten van.

 
Heeft de financiĆ«le crisis (veroorzaakt door de geldzucht en intense moraallaagheid van met name de Amerikaanse  bankiers en de nalatigheid van de toezichthouders) iets te maken met Europa? Neen. Heeft de schuldencrisis te maken met de kredietcrisis? Ja. De banken moesten gered worden door de belastingbetaler. De landen hebben politiek gezien de banken de gelegenheid gegeven om  teveel krediet te verlenen aan jan en alleman. Omdat de zuidelijke Europa-landen het minste vlees op de botten hadden zijn die ook het meest kwetsbaar gebleken. Die hebben hun zaakjes door corruptie, maffia, slechte organisatie, slecht overheidsbestuur, het minst op orde en vallen dus als eersten door de mand. Daarna storten de financiĆ«le markten zich als bloeddorstige roofdieren op hun zwakke prooien en zorgen voor een verdieping van de problemen door geen obligaties meer te kopen behalve dan via torenhoge rentes, wegens een  gebrek aan vertrouwen.

 

Maar moeten wij daarom een gemeenschappelijk Europa maar opheffen. Zijn wij dan voorgoed uit de problemen? Of doen wij er beter aan om ons solidair met de zwakke broeders te verklaren. Moet er m.a.w. geld gaan stromen van het rijke noorden naar het arme zuiden?

 

Uiteindelijk is het dus een politieke keuze. Ja , wij doen er beter aan om onze welvaart meer te delen met de armere landen. Wij zijn geen haar beter of slechter dan zij. Hier heerst ook een maffiacultuur , met dit verschil dat hier minder chaos heerst en meer orde door een veel stabieler levensklimaat. Portugal en Griekenland hadden 30 jaar geleden nog een militaire dictatuur. Spanje iets langer geleden.

 

Nederland profiteert als handelsland, via doorvoer van goederen, als gevolg van een gunstige ligging enorm van Europa. Bovendien doen wij als halve Duitse deelstaat  zeer veel zaken met ons buurland.

 
Ik begrijp eerlijk gezegd niet goed waarom de noodlanden zoals Griekenland niet volledig onder een Europees financieel toezichtsorgaan worden geplaatst. Hun regering maakt dan plaats voor een  Europese financiele commissie, zolang de geldcrisis duurt. Dat zal te maken hebben met het ontbreken nu van een Europese regering en een Europees parlement.

 
Het zal nog vele jaren duren, voordat het begrip soevereiniteit zijn scherpste kanten verloren zal hebben.

Deze term wekt direct een m.i. onterechte emotionaliteit op. Immers, wat zal het voor ons uitmaken wanneer wij een Europese regering krijgen met toezicht door een door ons gekozen Europees parlement. Vergeet niet, dat Nederland vroeger ook is opgebouwd vanuit zeven provincies, die allemaal zeer zelfstandig functioneerden.

 
Eigenlijk is nu het moment waarop er doorgepakt zou moeten worden. Reuze interessant zal de uitspraak worden van het Duitse Constitutionele  Hof aangaande de vraag of de gekozen regering zelfstandig mag beslissen over de miljardensteun aan andere Europese landen.

Ik denk dat zowel een nee als een ja de Europese eenwording niet dichterbij zal brengen. Alleen een diep gemotiveerde uitspraak in de trant van , als alle Europese ( lees : Griekse) burgers een Europese regering willen, zal er een sprong voorwaarts gezet gaan worden.

 
Het zal nog vele tientallen jaren duren voordat er een federaal Europa zal ontstaan. Het kan niet anders, dan dat gepaard zal gaan met een Europese taal. Een kunsttaal die verplicht geleerd zal moeten worden op alle scholen, zodat wij ons meer verbonden zullen gaan voelen met onze broeders in Europa.

 

Jan Posch, 6 september 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten