vrijdag 27 december 2013

Over collectief bewustzijn en identiteit.



In 1897 publiceert de Franse socioloog Emile Durkheim  via  zijn  “De la Division du travail social” een  uiteenzetting over sociale cohesie.

 

Daarin beweert hij dat het bindmiddel van menselijke samenlevingen bestaat uit gedeelde normen en waarden.

 

Mensen zouden een deel van hun identiteit ontlenen aan dit collectief bewustzijn van morele opvattingen, ideeën en sentimenten, waaronder geloofsopvattingen. Het zou ook de overlevingskansen doen toenemen binnen een groep.

 

Mensen worden ook door ( onderwijs) taal en vriendschappen onderling verbonden. In Amsterdam schijnen er nog maar 50% echte  (blanke) Amsterdammers rond te lopen : de rest is allochtoon ( van buitenlandse afkomst).

 

De vraag is of dat erg is. Het nadeel van een collectief bewustzijn is dat de heersende ideeën en opvattingen niet of nauwelijks ter discussie mogen worden gesteld op straffe van uitzetting uit dat collectief, Vergelijk in deze ook een willekeurige werksituatie.

 

Uit sociologische experimenten is gebleken dat groepen agressief reageren op andersdenkenden, met andere belangen. Vrijdenkers dienen zich te conformeren aan groepsnormen. Velen doen dat ook onder deze druk omdat zij geen buitenstaander willen zijn. Aan het normen en waardenstelsel mag nu eenmaal niet worden getwijfeld, omdat zulke twijfel het fundament  van de maatschappij  of groep zou ondermijnen.

 

Maar is dat ook zo?

 

Globalisering (= verwerelding) is de nieuwe realiteit geworden. (Vergelijk in deze de moderne media, zoals het internet en alle sociale media. (twitter, facebook, blogs e,d,).

Alwaar alle culturen bij elkaar komen zullen deze mensen over een groot aanpassings- en inlevingsvermogen moeten beschikken, al was het alleen maar om goed om met elkaar te kunnen communiceren.

D e stad New-York leert ons in ieder geval dat een gemeleerde stad geen gebrek zal hebben aan economische bedrijvigheid. Internationale bedrijven hebben geen enkel probleem om zich in deze steden te vestigen. Integendeel.

 

De Nederlander en zeker de conservatieve denkers onder ons, zouden eens moeten  gaan beseffen, dat  de individuele mens belangrijker is , dan zijn op angst gebaseerde nationale gevoelens. 

 

Jan Posch, 27 december 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten