donderdag 17 juli 2014

Ons lot.



Wij kunnen ons lot niet veranderen , ook al zouden wij dat dolgraag willen. Onze vrije wil is daarvoor eenvoudigweg te beperkt, schiet doodeenvoudig tekort.

 

Duizenden  boeken zijn over dit thema geschreven, niet alleen romanschrijvers, maar ook door filosofen. Een mooi voorbeeld is die van de Griekse tragedieschrijver Sophocles. Hij schreef de prachtige  legende over Oedipus, die voorbestemd zou zijn geweest om zijn vader te vermoorden en zijn moeder te huwen.

 

Voorbestemming en predestinatie is feitelijk iets anders dan het lot. Het getuigt van een hogere macht die bepaalt, wat die macht dan ook zijn mag. Wij hebben het in ieder geval niet in de hand, maar predestinatie is iets anders dan het lot. Het lot is  nauw verwant met het begrip toeval. De loop der gebeurtenissen bepaalt jouw en mijn lot. Wij kunnen hooguit dit lot een klein beetje bijsturen, maar feitelijk stelt dat niets voor.

 

Het Christendom ( en alle andere geloven) wil dolgraag de loop der gebeurtenissen in handen leggen van een of andere godheid, maar zij falen al hopeloos indien wij onze aandacht richten op de vele fatale verkeersongelukken, waarbij de darmen bloot komen te liggen van volkomen onschuldige slachtoffers.

 

Dankzij de verlichting heeft de mens zich gelukkig aan dit christendom weten te  ontworstelen, ( Lucretius, (( alles is materie, zelfs de ziel)) , Spinoza,(( God is natuur)) Hemingway, Dawkins ,(( geloof werkt misdadig op de mens)), maar dat wil nog niet zeggen dat hij in staat is om zijn eigen lot te bepalen. De kracht van de rede kan groot zijn ( Sartre), maar reikt niet ver genoeg, daarvoor zijn zijn beperkingen en tekortkomingen net iets te groot.

 

Hij beseft dat maar al te goed. En dat is de reden waarom hij iedere keer opnieuw , in het minst slechte geval , zijn toevlucht neemt tot  de schoonheid en diepzinnigheid  van het mystieke en bovennatuurlijke.

 

En vanuit die hoek tracht hij vervolgens tot vertroosting en verzachting van zijn pijn te komen, met de sterke nadruk op tracht.

 

En daarmee is  het hele verhaal van de mens rond.

 

Jan Posch, 16 july 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten